Vaude slaapmatjes, komfortabel kamperen?

Wij zijn al jaren op zoek naar comfort en lichtgewicht. Vaude heeft het NU!

3 jaar geleden heeft Vaude besloten om nieuwe slaapmatjes te ontwikkelen. En het moest goed, heel goed! Markus Ernst is aangenomen bij Vaude om de allerbeste mat te maken die met de huidige technieken mogelijk is.

4 varianten heeft hij uiteindelijk ontwikkeld en zowel een 3 als 4 seizoenen variant op ontwikkeld.

Wij hebben de Hike 9 meegenomen naar de NTKC camping in Leusden. Over de NTKC in een volgende nieuwsbrief meer.

Ontzettend blij en vol verwachting richting kampeerterrein. Volgens de presentatie van Vaude zijn ze er echt in geslaagd om een comfortabel 9 cm dik, ligt gewicht 1,2 kg en klein 27,5 x 14 cm om te maken. Deze mat moet je zelf opblazen en is daarmee lekker ligt en klein.

Het oppompen blijkt heel eenvoudig te zijn, Vaude heeft ook een kussentje gemaakt waar je lekker op kunt liggen en die je naar eigen inzicht harder of zachter kunt maken.

Doordat het hart van foam is, heeft Vaude hiervan ook direct een blaasbalg weten te maken. Dat werkt eigenlijk best wel goed, hoewel het wel langzamer gaat dan de pompzak die Vaude ook levert en wij al eens eerder hebben getest.

Genoeg theorie, hoe doet de Hike mat het in de praktijk. Uit de meegeleverde zakjes halen is geen probleem, uitrollen en pompen maar. Pompen duurt inderdaad wel even, maar werkt comfortabel en doel. Als je haast hebt of wat geld over, koop de pompzak erbij.

De eerste nacht hadden we de matjes (veel) te hard opgepompt, dat komt het comfort niet ten goede.... Via het goed werkende ventiel kun je heel eenvoudig wat lucht laten ontsnappen. Overigens is dat ventiel uniek, want de pompen van slaapmatmerken als Expad, Thermarest en Sea To Summit passen er gewoon op.

Na een goede afstelling hebben we verder heerlijk geslapen. Wij zijn van de comfort, dus die 9 cm lucht is heerlijk.

Oprollen en inpakken is vaak de grootste uitdaging en daarin is Vaude geen uitzondering. Hun mooie ventiel maakt het wel makkelijk om de slaapmat op te rollen en de lucht eenvoudig te laten ontsnappen. Hoewel, het laatste beetje lucht, na het ventiel, dat blijft lastig om eruit te krijgen. Weten we ook niet zomaar een oplossing voor....!

Terug de zakjes in en in ons geval de fietstassen in was geen probleem.

Wat ons betreft is Vaude er zeker in geslaagd om een mat te maken die niet knirpt en knispert, afgewerkt is met duurzaam materiaal, lichtgewicht is en lekker ligt.

Bekend is dat matten na verloop van tijd wel eens willen delamineren. Daarbij komen de binnenlagen van elkaar los en gaan de matten lucht lekken. Vaude heeft dit uitgebreid onderzocht en het blijkt vaak te maken te hebben met vocht (regelmatig in combinatie met alcohol....).

Advies is, pomp de matten nooit op met de mond.

Inmiddels hebben wij ook een aantal matten van de verschillende typen op voorraad. Kom ze bij ons bekijken, testen en proberen!