Wandelen en geluk horen bij elkaar

Onderzoek van GORE-TEX in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland geeft aan dat mensen het gelukkigst zijn als ze wandelen! Wandelen wordt het meest geassocieerd met ontspanning. Nederlanders wandelen in relatie tot de overige Europeanen veel!

Geluk wordt een steeds belangrijkere factor en wordt daarom ook in toenemende mate onderworpen aan onderzoek. CELTH onderzocht in samenwerking met de ANWB wat de geluksmomenten zijn tijdens een dagje uit.

Wat doet wandelen met geluksgevoel

Het onderzoek wijst uit dat bijna alle Nederlanders (84%) wandelt en meer dan een op de vier Nederlanders (26%) geeft ook aan het gelukkigst te zijn wanneer men aan het wandelen is. Nóg meer dan door (intensief) te sporten in het algemeen (10%). Een meerderheid (62%) associeert wandelen vooral met ontspanning en daarna geluk (24%). Na gezelschap van familie en vrienden, is wandelen de meest genoemde manier om te ontspannen.

Nederlanders koploper wandelen

De 84% van de Nederlanders die wandelt is tussen de 20 en 59 jaar uit. Wandelen is volkssport nummer 1 en hiermee zijn we ook koploper in de onderzochte Europese landen. We worden op de voet gevolgd door de Spanjaarden (76%) maar ook door de Engelsen (75%) (denk aan die ontzettend leuke pathways) en Italianen (59%).

Waarom trekken we de wandelschoenen aan?

  1. ontspanning (48%)

  2. genieten van de natuur (24%)

  3. gezondheid (18%)

  4. het bijpraten met familie en vrienden (9%).

Slecht weer en slechte schoenen

Het weer is de spelbreker. Als we besluiten niet de wandelbeentjes te gaan strekken dan ligt dat in 71% van de gevallen aan het te warme, koude, of natte weer. Slecht schoeisel (en hierdoor te natte voeten, te warme of zweetvoeten) is voor 20% van de ondervraagden een reden voor minder plezier bij het wandelen. Voor de Spanjaarden is slecht schoeisel juist weer de belangrijkste domper (58% geeft dit aan).

Een gevleugelde uitspraak in de wereld van het buitenleven is: Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding en schoenen. Bij Antilope helpen we u graag aan de beste uitrusting voor uw activiteit. Of u nu maximaal een rondje van 5 kilometer loopt, of wilt trainen voor de 4daagse. In Nederland blijft of 6000 meter gaat klimmen. Wij gaan de uitdaging graag aan!

Kom langs, er is altijd tijd voor een kop koffie en wie weet wandelt u straks nog gelukkiger.

Leuke weblink: https://www.pinterest.com/mary4320/wandelen/

Over het onderzoek

Het onderzoek is in april 2015 uitgevoerd door onderzoeksbureau Research Now in opdracht van GORE- TEX®. Het onderzoek is online uitgevoerd in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland onder ruim 7.000 respondenten (waarvan 1.000 in Nederland). Het onderzoek is representatief voor mensen tussen 20 en 59 jaar oud.