Categorieën

Hoe rijg ik de veters van mijn wandelschoenen?Misschien heeft u er nog niet zo vaak over nagedacht. Maar wist u dat de manier waarop u de veters van uw wandelschoenen rijgt, kan helpen aan het draagcomfort van de schoenen? Het juist rijgen voorkomt o.a. blaren en gaat druk op bepaalde gevoelige plekken tegen.

Basisregel: niet te strak en niet te los

Het klinkt misschien logisch, maar toch gebeurt het heel vaak. Er wordt te strak of juist te los gestrikt. Dat geldt zowel voor rijgen van de veter als het leggen van de strik (de knoop). Meer over striktechnieken vertellen we u hier.

Belangrijk is dat de voet tijdens het lopen op zijn plaats blijft. Daarom bent u misschien geneigd om extra strak te strikken. Maar dat zorgt al snel voor afknellen. Hierdoor krijgt u een slapend gevoel in uw voet, omdat het bloed niet goed kan doorstromen. Maar als u uw veters te los strikt, dan kan uw voet gaan glijden in de schoen. Dit merkt u vooral bij het afdalen. Hierdoor kan wrijving ontstaan, waardoor u last van blaren krijgt.

Dankzij verschillende rijg- en striktechnieken kunt u spelen met de veters. Zo kunt u de veter bijvoorbeeld onderaan strakker rijgen dan bovenaan, of andersom. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor een afdaling de schoenen iets strakker te strikken, om ze daarna weer wat lossen te doen.

Zo rijgt u uw veters

De juiste manier van het rijgen van uw veters is vooral een persoonlijke keuze, omdat u die fijn vindt of het verlicht bepaalde drukpunten. Probeer uit welke methodes hieronder voor u fijn zit en waardoor uw voet het best tot zijn recht komt in de wandelschoen. Let wel! U kunt nog zo goed uw schoen strikken, als de schoen niet goed past, dan zult u alsnog problemen ervaren tijdens het wandelen. Laat u daarom altijd door ons hierover adviseren en probeer uw schoenen voor aankoop uit in ons Experience Center.

Van boven naar beneden achter de haakjes

We bedoelen hiermee dat u de veter van bovenaf achter de haakjes doorhaalt. U start dus wel gewoon bij het onderste haakje, maar de veter gaat bovenlangs. Hierdoor kruisen de veters extra en gaan ze minder snel los. Ook kunt u op deze manier per haakje makkelijk bepalen hoe strak u het op die plek wilt hebben.

Overslaan

Voelt u bepaalde drukpunten op uw wreef, dan bent u snel geneigd om uw veters wat losser te doen. Maar zoals u heeft kunnen lezen zorgt dit ervoor dat uw voet gaat glijden in de schoen. Daarom kunt u het beste tijdens het rijgen op de drukplek het kruisen overslaan. Dit doet u door van onder naar boven de veter door het haakje te halen. Nu kruist u de veters niet, maar haalt u ze recht omhoog door het haakje erboven. Daarna kruist u de veters pas weer. Er zal nu minder druk zijn op de plek waar u normaal de veters zou kruisen.

Zit het drukpunt onder één van de haakjes, dan kunt u ook de veters kruisen en door het haakje bóven het drukpunt halen. U slaat de haakjes dus over waar het drukpunt zit.


Strik in het midden

Bij hoge wandelschoenen kunt u ervoor kiezen om de strik in het midden van de schoen te plaatsen. Op deze manier heeft u geen strik op uw scheenbeen en het helpt ook tegen het slippen van de hiel. Om de strik in het midden te krijgen, kruist u eerst de veters en haalt u ze bovenlangs door de bovenste haakjes. U rijgt nu verder naar beneden naar de onderste haakjes, waar u ook de strik legt.

Pijnlijke tenen

Heeft u pijnlijke tenen controleer dan altijd eerst of uw schoenen niet te klein zijn. Is dat niet het geval dan kan het zijn dat alleen de tenen te weinig ruimte hebben aan de bovenkant.

In dit geval haalt u één uiteinde van de veter vanaf het gaatje bij de grote teen, direct schuin naar boven naar het bovenste haakje. Het andere uiteinde haalt u kruislings helemaal naar boven door alle gaatjes. De strik legt u bovenaan. Door deze methode trekt u de voorkant van de schoen iets omhoog, waardoor uw tenen meer ruimte krijgen.

Druk aan de zijkant van de voorvoet

Te weinig ruimte in de schoen kan ook zorgen voor druk of pijn aan de zijkant van de voorvoet. Om de voet meer ruimte te geven, rijgt u de veter vanaf onderen eerst recht omhoog, dus zonder te kruisen. Vanaf de helft van de schoen rijgt u de veters weer kruislings naar boven.