Categorieën

Welke rugzak moet ik kiezen?Kent u het ….. u wilt gaan wandelen en niet alles past in uw rugzak of u bent aan het wandelen en zou het liefst uw rugzak achterlaten omdat hij niet lekker zit!

Dit kunt u echter allemaal voorkomen door een rugzak te kopen met goed advies en diverse modellen gevuld te passen zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Zo zijn er bijvoorbeeld ook rugzakken die speciaal zijn gemaakt voor op de fiets en wist u ook dat er speciale dames rugzakken zijn?

Voor een gewone dagwandeling heeft u genoeg aan een rugzak tot 25 liter. Wilt u echter meer meenemen, bijvoorbeeld een fototoestel, een verrekijker een extra trui enzv. dan heeft u al snel een wat groter model nodig. Gaat u een meerdaagse trekking maken en moet u alles op uw rug meenemen dan heeft u een rugzak nodig met een inhoud van minimaal 70 liter.

Als u heeft bepaald welke inhoud u nodig heeft begint het passen van de rugzakken.

Het rugpand is één van de belangrijkste onderdelen van een rugzak. De rugzak moet namelijk aan het einde van een lange wandeltocht net zo lekker zitten als aan het begin. De dingen waar je op kunt letten, zijn:

  • Het draagcomfort. Een comfortabel rugpand voorkomt rug- of schouderpijn, hoe lang je de rugzak ook draagt.

  • Ventilerend vermogen. Bij het dragen van een rugzak kan jouw rug gaan transpireren, zeker in warme klimaten. Een goed ventilerend rugpand draagt bij aan de comfort en een fris gevoel.

De lengte. De rugzak moet goed op de rug passen, want de hele dag met een te lang of juist te kort rugpand lopen is ook niet fijn. Sommige rugzakken (bijvoorbeeld van het merk Osprey) hebben een verstelbaar rugpand, zodat je de lengte precies kunt aanpassen aan jouw rug. Dit is vooral heel belangrijk bij de langere tochten met een zware rugzak.  

Andere kenmerken van rugzakken zijn:

  • inpaksysteem

  • aantal vakken

  • afneembare dagrugzak

  • speciaal vak voor een slaapzak

  • regenhoes - Met een regenhoes bescherm je de tas en de inhoud tegen de zwaarste regenbuien 

  • extra mogelijkheden om spullen aan de buitenkant vast te maken zoals wandelstokken

  • waterreservoir - Daarnaast kun je dankzij een waterzak onderweg voldoende blijven drinken, juist ook als je intensief bezig bent of bij warme temperaturen 

  • transporthoes (extra accessoires) -  Een transporthoes is weer ideaal als je met het vliegtuig reist, zodat de tas nergens aan kan blijven haken en niemand er ongewild iets in kan doen 


Vaude Hyper 14+3L

Deuter Futura 22L

Osprey Atmos 50L

Fjällräven Abisko 65L

Tot 20 liter

Een dagrugzak, geschikt voor school, werk, of een dagje uit.

21 tot 40 liter

Geschikt voor een korte trip. Voor 2 of 3 dagen is maximaal 30 liter al voldoende.

41 tot 60 liter

Tot ongeveer 7 dagen op pad, bijvoorbeeld een huttentocht.

Boven 61 liter

Meerdaagse tochten of verre reizen, langer dan 7 dagen.

 

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen, wil je meer informatie of wil je persoonlijk advies? Dan kun je gerust via mail, chat of telefoon contact met ons opnemen. We willen je graag adviseren en je helpen bij het kiezen van de perfecte rugzak die bij jou en jouw wensen past. Uiteraard ben je van harte welkom in onze winkel, zodat je ook de rugzakken kunt zien en uitproberen.

Bekijk onze rugzakken en backpacks

Veganistische wandelschoenen, een duurzame keuze
Veganistische wandelschoenen, een duurzame keuze

Veganistische wandelschoenen, duurzaam en stevig. Lees meer over deze en nog meer voordelen in onze blog!

Lees het volledige artikel
Op pad met de juiste regenkleding
Op pad met de juiste regenkleding

Met de hedendaagse regenkleding is zweten verleden tijd en loop je er toch stijlvol bij. Waar let je op? Wij helpen je...

Lees het volledige artikel