Categorieën

Drinkflessen en onderhoudBij elke outdooractiviteit is het belangrijk om goed te drinken. Of u nu gaat wandelen, fietsen of kanoën, zorg altijd dat u water bij u hebt. Een herbruikbare drinkfles is hier een goede oplossing voor. Waar moet u op letten en hoe kunt u de fles onderhouden? U leest het op deze pagina.


Waarom een herbruikbare drinkfles gebruiken?

Het belangrijkste antwoord op deze vraag is dat een herbruikbare waterfles beter is voor het milieu. Jaarlijks belanden er miljoenen kilo’s aan plastic, waaronder wegwerpflesjes, in de natuur. Met het gebruik van herbruikbare drinkflessen wordt er dus minder weggegooid en verkleint u zo uw ecologische voetafdruk. Daarnaast bespaart het u ook nog eens geld, omdat u niet elke keer nieuwe waterflesjes hoeft te kopen. Duurzaam voor het milieu en voor uw portemonnee.

Een bijkomend voordeel is dat veel herbruikbare drinkflessen ook nog eens multifunctioneel zijn. Zo zijn er flessen die niet alleen geschikt zijn als waterfles, maar ook als thermosfles voor warme dranken.

Materialen

Drinkflessen zijn in verschillende materialen te krijgen: kunststof, RVS en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. Maar sommige hebben ook nadelen.

Kunststof

Flessen van hard of zacht kunststof zijn volop te verkrijgen. Ze worden vaak bidon genoemd. Voordelen van een kunststoffles zijn dat ze licht en goedkoop zijn. Echter heeft het kunststof ook nadelen. Ze kunnen snel gaan stinken en de inhoud van de fles neemt de omgevingstemperatuur aan waardoor koude dranken bij warm weer snel warm worden. Let bij het kopen van een kunststoffles altijd op of het een BPA-vrije fles is. BPA is namelijk een chemische weekmaker en kan in uw drinken terecht komen.

Primus Tritan 0,6 liter
Black

SIGG WMB Sports Touch
0.75L drinkfles

€ 13,95€ 24,95

Aluminium

Aluminium flessen zijn licht, stevig en houden dranken langer koel of warm dan in een kunststof fles. Aluminium flessen worden aan de binnenzijde voorzien van een beschermende coating voor de gezondheid. Bij de duurdere flessen gaat deze coating langer mee.

SIGG Traveller Black 600ML

Waterfles Sigg Traveller 
Red 600 ML

€ 19,95

€ 19,95

RVS

Een roestvrijstalen fles (RVS) is een duurzame keuze. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid en het milieu, gaan niet stinken en houden dranken op temperatuur. Wist u dat de flessen van Klean Kanteen zelf 100% recyclebaar zijn? Stanley heeft doordachte oplossingen ontwikkeld om uw warme drinken warm en uw koude dingen koud te houden.

Bij al deze voordelen valt het in het niet dat een RVS wel iets zwaarder en prijziger is dan kunststof of aluminium.

Klean Kanteen 12oz
Classic Insulated

Stanley The Quick Flip
GO Water Bottle 0,47L

Dowabo Drinkfles
0,8L

€ 29,95€ 29,95€ 24,95

Schoonmaken

Tegenwoordig kunnen veel drinkflessen in de vaatwasser. Lees hiervoor goed de verpakking of bijgeleverde instructie van de fles. Is er extra reiniging nodig of kan de fles niet in de vaatwasser, dan kunt u hem op de volgende manier reinigen:

1. Vul de fles met een theelepel soda en water.

2. Laat de fles zo een halve dag staan.

3. Gooi het sodawater eruit en spoel de fles met schoon water.

4. Laat de fles daarna natuurlijk drogen.