Categorieën

Wat zijn de beste wandelschoenenOm maar met de deur in huis te vallen, 'de beste wandelschoenen' zijn er eigenlijk niet. Wat voor jou goed is, is voor jouw buurman misschien wel veel te stevig of juist te soepel. Als het om goede wandelschoenen gaat, dan onderkennen we de volgende kenmerken:

  • Kwaliteit van het materiaal
  • Gebruik > in welk terrein, met of zonder bepakking, lange of kortere afstanden
  • Jouw gewicht
  • Optimaal ventilerend, helemaal waterdicht of puur comfort
  • Pasvorm

Gijs van Oppad heeft een mooi filmpje gemaakt met daarin een uitleg van het materiaal van de schoenen:

Kwaliteit van het materiaal

Schoenen worden voor het grootste gedeelte in het Verre Oosten gemaakt. Hierop zijn enkele uitzonderingen, op dit moment zijn dat Meindl, Hanwag en Lowa die (een gedeelte van) hun schoenproductie in Europa laat maken.

Het verschil in kwaliteit komt kijken bij de selectie van de gebruikte materialen. Als het synthetische materialen betreft dan worden er laboratoriumproeven gedaan, blijken die de juiste sterkte en duurzaamheid te hebben dan worden er voor een groot aantal schoenfabrikanten dezelfde synthetische (kunststof) stoffen gebruikt.

Schoenen zijn een samenstelling van een heel aantal halffabrikaten. Zo worden de zolen vaak door een externe leverancier gemaakt, een bekende is Vibram (het bekende gele logo). Leer wordt aangeleverd door een andere partij en in grote rollen geleverd. Stiksel wordt in kilometers aangevoerd door weer een andere partij. Bij een waterdichte schoen wordt er vaak een membraan gebruikt van Gore-Tex.

Het kwaliteit van het leer dat gebruikt wordt in de wandelschoenen moet van constante kwaliteit zijn. Het leer moet de juiste dikte en sterkte hebben om de schoenen kwalitatief goed te laten zijn.

De buitenkant van schoen kan gemaakt zijn van: vol leer - split leer - nubuck leer - synthetische materialen.

Gebruik:

De vragen die zullen worden gesteld bij de zoektocht naar de juiste wandelschoenen zijn: waar gaat u wandelen, met of zonder bepakking, korte of lange wandelingen. Waarom is dit zo belangrijk.

Op onverharde paden heeft u veel meer grip en stevigheid nodig dan op verharde wegen, dus een hoge schoen met een stugge(re) rubber zool. Draagt u een zware rugzak dan is het belangrijk dat u stevig in uw schoenen staat enz.

Het plaatje hieronder geeft u een goed overzicht!!

Uw gewicht:

Ook uw gewicht is zeer belangrijk voor het soort wandelschoen dat u kiest. Net als bij het dragen van een zware rugzak is het voor een zwaarder iemand belangrijker om zwaardere/stevigere schoenen te dragen.   

Optimaal ventilerend, helemaal waterdicht of puur comfort

Nog een vraag die u wordt gesteld als u bij ons schoenen komt kopen “is het voor u belangrijk dat de schoenen geheel waterdicht zijn”.

Schoenen voorzien van bijvoorbeeld het meest bekende gore-tex membraan zijn geheel waterdicht! U kunt er uren mee door de regen lopen zonder natte voeten.

Schoenen met een leren membraan dragen zeer comfortabel en ventileren prima maar zijn nooit geheel waterdicht te krijgen.

De synthetische schoenen zijn licht, snel droog maar niet waterdicht.

Pasvorm

Uw voeten worden in de winkel gemeten, zowel de lengte als de breedte. Aan de hand van die gegevens kan de schoen met de juiste leest voor u erbij worden gepakt rekening houdende met alle hiervoor geschreven informatie die u ons heeft gegeven.